Home

 

Despre noi

 

Locuri de munca

 

Utile

 

Publicitate

 

Contact


CANADA  

WORK & STUDY   

Turism   

Aplica click aici

S. U. A.

Agricultura

Horticultura

Aplica click aici

 

SFATURI PRACTICE

Activitatea de mediere si plasare de forta de munca in strainatate este complexa, de lunga durata si implica informare, consiliere, formare, preselectii, selectii, raspundere.

Impresia ca plecarea la lucru in strainatate este usor de realizat daca cunosti un functionar care lucreaza la OMFM sau un angajat la o societate care are ca obiect de activitate recrutarea si plasarea de forta de munca in strainatate este gresita.
Altfel orice persoana care doreste sa plece la lucru in strainatate trebuie sa se informeze. Orice solicitant de locuri de munca poate obtine informatii privind aceasta activitate de la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, de la Inspectoratele teritoriale de munca si de la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca.

I. CINE POATE SA DESFASOARE IN ROMANIA ACTIVITATE DE RECRUTARE SI PLASARE DE FORTA DE MUNCA IN STRAINATATE ? Activitatea de mediere de lucratori romani in strainatate se poate realiza numai de:
1. agenti de ocupare a fortei de munca in strainatate · societati comerciale romane infiintate in baza Legii nr. 31/1990,
2. au ca obiect principal de activitate "SELECTIE SI PLASARE FORTA DE MUNCA" si Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca: -institutie publica aflata in subordinea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, infiintata in baza HGR 1320/2001 modificata de HGR 823/2002. Nu exista posibilitatea desfasurarii de alte persoane juridice gen asociatii, fundatii, sindicate, partide, etc. a acestei activitati, cum nu poate realiza acest lucru o persoana fizica.

II. CUM SE POT LUA RELATII DESPRE UN AGENT DE OCUPARE A FORTEI DE MUNCA IN STRAINATATE
1. Orice solicitant de locuri de munca se va deplasa la inspectoratul teritorial de munca de pe raza judetului unde functioneaza un anumit agent de ocupare si va lua informatii legate de: Inscrierea acestora in evidenta inspectiei ca fiind o societate care are ca
obiect principal de activitate recrutarea si plasarea de forta de munca in strainatate -cod 7450

III. ORICE SOLICITANT DE LOCURI DE MUNCA IN STRAINATATE TREBUIE SA CUNOASCA FAPTUL CA PLECAREA LA LUCRU IN STRAINATE ARE MAI MULTE ETAPE:

·  inregistrarea in banca de date a solicitarii pe baza depunerii dosarului cu documentele doveditoare de catre fiecare solicitant in parte;

·  participarea la teste psihologice si profesionale organizate in vederea aprecierii asupra capacitatii individuale;

·  prezentarea la selectii;

·  efectuarea controlului medical;

·  legalizari si traduceri de acte;

·  prezentari la ambasada pentru obtinere de viza de munca.
In vederea obtinerii unui contract de munca in strainatate solicitantii de locuri de munca incheie contracte de consultanta, contracte de mediere, contracte de comision cu agentii de ocupare privati, etc. si achita taxele si tarifele prevazute in aceste contracte platind numai sumele pentru care primesc chitante. Agentii de ocupare pot pretinde taxe, comisione pentru activitatea pe care o desfasoara, dar numai pe baza de chitanta intocmita potrivit legii. Pretinderea unei sume de bani mai mare decat cea prevazuta in chitanta trebuie de asemenea semnalata organelor competente.
Solicitantii de locuri de munca pot insa sa participe la testari profesionale, la cursuri de limba, de legislatie, de perfectionare profesionala, numai daca isi platesc sumele aferente ce reprezinta contravaloarea acestor servicii.
Este foarte important de stiut faptul ca in caz de neluare a testarilor impuse, sumele nu se restituie. Orice solicitant de locuri de munca in strainatate trebuie sa cunoasca faptul ca plecarea la lucru in strainatate pentru o durata de un an de zile presupune integrarea intr-un program care impune nu numai indeplinirea conditiilor formale solicitate de angajatorul strain ci si perseverenta, tenacitate, dorinta de informare, de insusire de cunostinte de limba, de legislatie proprii tarii respective, de perfectionare profesionala, existand riscul ca in ultimul moment medierea sa nu se poata realiza din motive ce tin de autoritatile statului in care urmeaza sa plece la munca si care trebuie sa acorde viza de munca cetatenilor straini si care pot refuza acest lucru din motive variate ce tin de protectia si siguranta tarii respective.
A pleca la lucru in strainatate presupune ca persoana in cauza sa cunoasca ca ii trebuie un fond banesc minim pentru transpunerea in practica a acestei dorinte care sa-i permita sa acopere cheltuielile pentru traduceri si legalizari de acte, teste, formare, control medical, participari la selectii, cheltuieli de transport, etc.
Dosarul unui solicitant de locuri de munca in strainatate trebuie sa contina minim urmatoarele documente:
1. Copie dupa Buletinul sau Cartea de Identitate (cu o valabilitate de inca min. 6 luni de la data depunerii dosarului);
2. Copie dupa Pasaport (cu o valabilitate de inca min.6 luni de la data depunerii dosarului);
3. Adeverinta medicala de la medicul de familie ca sunteti "clinic sanatos" si ca " nu figurati in evidenta cu boli cronice" (Original);
4. Cazier Judiciar sau Declaratie pe propria raspundere ca nu aveti antecedente penale (Original);
5. Copie dupa Certificatele de Calificare sau Absolvire, legalizat la notariat;
6. Copie dupa Carnetul de Munca (Toate paginile scrise) sau Declaratie pe propria raspundere ca nu aveti Carnet de Munca(legalizata la notariat);
7. Curriculum Vitae (nume, prenume, data si locul nasterii, stare civila, adresa, studii scolare, activitatea in munca, limbi straine, cursuri absolvite, domenii de interes);
8. Fisa Personala, care va fi o pagina dactilografiata, cu urmatoarele date personale:


- Numele si Prenumele;
- Codul numeric personal, seria si numarul B.I.
- Adresa completa si numarul de telefon unde puteti fi gasit;
- Varsta si sexul;
- Limbile straine cunoscute si nivelul de cunoastere (putin, bine, foarte bine);
- Ocupatia si meseria actuala (daca sunteti angajat cu contract de munca);
- Optiunile dvs. pentru anumite tari;
- Optiunile dvs. pentru anumite meserii;
- Daca ati mai lucrat cu contract de munca in strainatate, unde?
- In josul paginii veti specifica: "Declar pe propria raspundere ca datele furnizate sunt corecte", dupa care veti semna si data


9. Dovada emisa de Directia Generala de Evidenta Informatizata a Persoanei din care sa rezulte ca nu are interdictia legala de a parasi localitatea ori alte limitari ale exercitarii dreptului la libera circulatie in alte tari. Daca angajatorul strain solicita si alte documente, solicitantul de locuri de munca trebuie sa le depuna; el va fi anuntat de agentul de ocupare.
10.Īn cazul in care doriti un loc de munca in agricultura, furnizati o dovada ca detineti pamant sau ca posedati certificat de producator.
Atentie! - nu va expuneti la riscuri inutile apeland la persoane care-si publica anunturi in ziar de genul: " Aveti o problema in Schengen? Rezolvari rapide" sau "Rezolvam interdictii spatiul Schengen" pentru ca, de cele mai multe ori, in spatele acestei publicitati sunt firme care in cel mai bun caz desfasoara activitate la limita legalitatii, daca nu chiar ilegala. Posibilitatea aceasta presupune clar achiesarea in mod constient la practici ilegale pentru ca, daca acest lucru s-ar putea realiza, autoritatile statului nu ar mai populariza imposibilitatea plecarii intr-una din tarile care fac parte din spatiul Schengen daca exista interdictie.
O persoana care are interdictie pe spatiul Schengen este o persoana care anterior nu si-a respectat obligatia de a se intoarce la timp in tara in intervalul in care viza de munca era valabila, o persoana care desi era plecata la munca cu viza turistica a fost suprinsa muncind in mod ilegal sau care a incalcat legile uneia dintre tarile care au incheiat acordul Schengen si atunci s-au luat impotriva ei masura interzicerii dreptului de a mai patrunde in acest spatiu. Dorinta de a lucra in strainatate nu se poate rezolva decat in mod legal.
Pentru a putea munci, aveti nevoie de liniste, de siguranta si acest lucru se realizeaza numai atunci cand stiti ca nu aveti nimic de ascuns si ca in caz de forta majora puteti apela la sprijinul autoritatilor romane. Trebuie sa cunoasteti si ca intr-o tara straina exista angajatori straini care nu-si respecta obligatiile contractuale fata de angajati. Daca sunteti din pacate eroul unei astfel de intamplari nefericite trebuie sa fiti informati care va sunt drepturile, unde puteti sa faceti plangere pentru a se constata ca situatia relatata de dvs. este reala, care sunt telefoanele ambasadei Romaniei la care puteti solicita informatii, etc. Fiecare solicitant de locuri de munca in strainatate, chiar si cei care lucreaza in activitate sezoniera trebuie sa aiba cunostinte minime privind limba oficiala din statul in care se va lucra pentru ca astfel nu va fi in masura sa poata sa-si desfasoare activitatea la locul de munca, sa convietuiasca si sa respecte rigorile, obiceiurile si legile din tara in cauza si de ce nu, sa-si valorifice drepturile care le sunt incalcate.
A pleca sa lucrezi intr-o tara straina, fara a avea cunostinte minime de limba, nu este curaj ci inconstienta . Nu uitati sa aveti la dvs. un fond banesc de rezerva la care sa puteti apela in cazuri extreme.
Ambasadele nu detin fonduri materiale care sa aiba ca destinatie suportarea cheltuielilor de cazare, de masa, de intoarcere in tara a cetatenilor care nu s-au descurcat pe teritoriul tarii respective, din diferite motive. Informati-va inainte de plecare si incercati sa va asigurati pentru orice eveniment neplacut. Cand plecati la munca in strainatate, pe pasaportul dvs. este aplicata viza de munca si nu viza turistica.
Viza de munca presupune ca autoritatile din tara respectiva au verificat capacitatea angajatorului strain de a-si indeplini obligatiile fata de dvs. ,asa cum dvs. sunteti verificat din punct de vedere al posibilitatii de a face fata unui anumit post, functii, etc. Nu inmanati sub nici o forma pasaportul dvs. unei persoane care nu are competenta de a vi-l retine. El nu poate fi folosit ca garantie! Orice solicitant de locuri de munca trebuie sa fie constient de faptul ca un agent de mediere este cel care reuseste sa-i puna fata in fata pe cel care are oferta de locuri de munca si pe cel care vrea sa lucreze in baza acestei oferte. Raspunderea agentului de mediere izvoraste din contractul de mediere, prestari servicii, comision, iar a angajatorului strain din contractul pe care acesta il are cu agentul de ocupare de forta de munca pe de o parte, si din contractul de munca incheiat cu lucratorul pe de alta parte.
Cititi cu atentie fiecare din aceste documente, intrebati si clarificati-va orice nelamurire. Raspunderea este individuala si deriva din actele incheiate pentru fiecare din parti .
Agentul de mediere nu se face responsabil de orice problema, ci numai de cele pe care si le-a asumat, semnand si stampiland contractul in cauza. Neexecutarea obligatiilor contractuale de parti poate antrena prejudicii ce se pot solutiona fie pe cale amiabila, fie pe cale judecatoreasca. Informati-va pentru a cunoaste care este calea pe care trebuie sa o urmati. Nu ocoliti contactul cu autoritatile, pentru ca acestea sunt in masura sa va furnizeze informatii competente fara de care nu va puteti descurca.

NU UITATI, INFORMAREA DVS. ESTE ESENTIALA!

 

Locuri de munca in Canada      Joburi in Canada      Recrutare Canada      Oferte Canada       Locuri de munca studenti

Locuri de munca in America      Joburi in America     Recrutare America     Oferte America

 

 

 

 

EN

language

 

 

 

 

 

PUBLICITATE

 

Copyright (c)  2016 Free Select. Toate drepturile rezervate.